Terug naar de bron

Het is de Scheijbeeck die de eer opeist in de wandeling Beek als Bron. Vanaf het jaar 800 vormt deze originele duinbeek de natuurlijke grens tussen Beverwijk en Velsen. Ooit ontsprong hij in de Breesaap, een paradijselijke duinvallei in de duinen tussen Wijk aan Zee en Velsen. Nu fabrieksterrein van Tata Steel. Het beekje stroomde lustig en ongemoeid vanuit de Breesaap via het achterland richting het Wijkermeer.
In de 17de eeuw raakt Kennemerland geliefd bij Amsterdamse kooplieden en regenten. Deze nieuwe welgestelden brengen lange luie zomers door op hun buitenplaats aan de oevers van het Wijkermeer. In 1584 is Laurens Baeck, gefortuneerd suikerhandelaar uit Amsterdam, eigenaar van de buitenplaats Scheijbeeck. Hij doet hier zaken, jaagt met vrienden en familie in de duinen, luiert, tuiniert. En ontvangt gasten en logees op Scheijbeeck, waaronder Vondel en Hooft, die het beekje bezingen.
Dat kronkelende beekje is onderdeel van de siertuin rondom het huis. In de tijd van Baeck wordt hij rechtgetrokken, overeenkomstig de classicistische tuinmode van die tijd.

Salomon van Ruysdael – Gezicht op Beverwijk vanaf het Wijkermeer (ca. 1661)