Volg die beek!

Wegwijzer

De gevarieerde wandelroute Beek als Bron voert voor een belangrijk deel langs boven- en ondergrondse beken in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. Startpunt: NS-station Beverwijk. Hij bestaat uit een korte lus (rondje van circa 2 km) of een lange lus (circa 12,5 km). Via de voormalige buitenplaatsen Scheijbeeck en Westerhout loop je langs tuinderijen, fabrieken en duinen naar het eindpunt in Wijk aan Zee. Vanaf het Julianaplein gaat er ieder half uur een bus naar Beverwijk. Of je loopt in een rechte streep via de Zeestraat naar het station in Beverwijk. Dan ben je minstens een uur zoet en is de wandeling ca. 17 km.
Horecagelegenheden: na ongeveer 2 km tref je – even van de route af – restaurant de Smaeckkamer in park Westerhout. In Wijk aan Zee zijn er cafés en restaurants te over.
Voor meer informatie: zie de geïllustreerde wandelgids. Gratis op te halen bij de gemeentehuizen van Beverwijk en Heemskerk en bij Museum Kennemerland. Downloaden kan hier.

Illustratie: Tjarko van der Pol

De beken gaan regelmatig ondergronds. Vanaf Scheijbeeck tot aan de vijver in Westerhout (16) is er bijna sprake van een onafgebroken waterloop, maar daarna is het opletten geblazen. Zo duikt het lustige stroompje aan je rechterhand vlakbij de oversteek Zeestraat (18) al snel onder. Let ook op afgegraven waterlopen (19) en beschotte gevallen (tussen 19 en 20) en op duinrellen in je dooie hoek (even voorbij 20) en aan de Voorweg (26). In de duinen weinig kans op bovengrondse beken, wel twee vennetjes (nog voor 29) waar de dodaars weleens broedt.